Your cart is currently empty!
Moromeții, trilogia împlinită a lui Stere Gulea
Un articol scris de Alexandra Măican
Mulți tineri au avut primul contact cu familia Moromete în zilele de pregătire pentru Bacalaureat. Fie că ai îndrăgit drama acestei familii sau nu, ea a animat o trilogie fără egal în istoria cinematografiei românești.
Creatorul acestui univers cinematic autohton este Stere Gulea, regizor și scenarist notoriu pe scena istorică a filmului din România. Trilogia familiei Moromete a debutat în anul 1987, a continuat în 2018 și a atins concluzia în 2024. Joia trecută, am avut oportunitatea de a vedea versiunea finală a celui de-al treilea film, în cadrul premierei sale speciale. Cinematograful Florin Piersic a găzduit proiecția și i-a adus în fața publicului pe Stere Gulea, Olimpia Melinte, Cătălin Herlo, Tudor Giurgiu și Oana Bujgoi-Giurgiu, oamenii din spatele producției. Cu mențiunea că am vizionat Moromeții 3 și în cadrul TIFF, putem admite onest că versiunea finală este realmente o punte cu trecutul pe care mulți am ales să-l lăsăm uitării.
O dilemă romantică, dragostea pentru partidul-mamă și noua orânduire comunistă
Traseul poveștii este remarcabil prin simplitatea sa. Moromeții 1 este o adaptare fidelă a primului roman. Moromeții 2 reinterpretează esența celui de-al doilea roman, iar Moromeții 3 este un scenariu complet original marca Stere Gulea, care oglindește crâmpeie din experiența lui Marin Preda.
În cel de-al treilea film, Nicolae Moromete, jucat de actorul Alex Călin, este captiv în adulația pentru două femei: Vera Solomon, interpretată de Olimpia Melinte, și Aurora Cornu, interpretată de Mara Bugarin. Complementară poveștii complicate de dragoste este adventul unei epoci negre, în care colectivizarea și ideologia comunistă remodelau esența societății românești.
Stere Gulea: Mi-ar plăcea să cred că pot aduce puțin cu Ilie Moromete
Dăruirea lui Gulea pentru această poveste transcende testul timpului. După aproape 40 de ani de la începutul trilogiei, autenticitatea și loialitatea față de adevăr perseverează prin registrul stilistic modelat de Gulea. În ciuda finanțării reduse, echipa a construit o lume fidelă anilor 1950. Șicanele cu cenzura au reprezentat un laitmotiv atât în viața lui Stere Gulea, cât și în cea a lui Marin Preda, autorul romanului Moromeții. Din această cauză, Gulea admite că a adoptat tactica lui Ilie Moromete cu foncilirea.
Moromeții 3 este ieșirea din scenă a lui Stere Gulea. În cuvintele sale, cităm: „De la mine nicio speranță pentru un alt film. Am fost.”
La sesiunea de întrebări și răspunsuri de după film, au rămas cu noi vorbele lui Cătălin Herlo: „Dacă ar fi să îl asociez pe Stere Gulea cu orice regizor, nu ar fi Scorsese, nu ar fi nici Spielberg. Ar fi tot Stere Gulea.”
De ce să vezi acest film în cinema?
Fiindcă este o poveste cu adevărat bună. Moromeții 3 făurește un univers în care fiecare detaliu are istorie. Portretele personajelor se simt complete. Filmul acesta eclipsează cu ușurință alte producții cinematografice comerciale, tocmai prin autenticitatea și natura firului său narativ. Jocul actorilor este liber și convingător. Din perspectiva noastră, Moromeții 3 are unul dintre cele mai wholesome finaluri pe care le-am văzut de ceva timp (no spoilers, we cool).
Moromeții 3 vine din 22 noiembrie în cinematograful de lângă voi.
Mergeți să-l vedeți. Pe noi nu ne-a decepționat.
Surse imagini: tiff.ro
Leave a Reply